Resepi Ayam Sambal Bali

Admin 18:17
MaiGugel
MaiGugel
Ni seekor ayam yg dh dibersihkan n selawat,tos..kunyit garamkan xperlu byk sgt..cukup satu camca kecil garam n kunyit..
MaiGugel
Panaskan minyak satu cawan..minyak mmg lebih sikit..nti nk guna utk tumis..goreng ayam xperlu garing..nk juicy2..angkat
MaiGugel
Ok,disebabkan uolls xpnh rasa original nyer,sila ikut resepi ni sebiji2 ya..jgn tanya kenapa byk tu ok..ikut je..jgn degil..hihi..jgn risau..In Sha Allah jadi..sukatan utk seekor ayam..
1)Blend Cili kering segenggam..Bawang besar yg merah ya 6biji (byk bwg br sedap),bwg putih satu labu,halia sikittt je,hujung jari kelingking n belacan besar stgh ibu jari
2) Serai dititik-8btg
3)Daun kari 8tangkai-cuci n tos
4)Kicap tamin (renjis smp dpt warna mcm pic sy atas tu)
5)Gula 3sudu besar (jgn risau manis,sbb nti rasanye akn balance)
6)garam dua camca kecil
MaiGugel
Minyak ayam td tu,gorengkan serai,sampai separa coklat
MaiGugel
Masukkan daun kari smp garing (bkn hangus)..api sederhana ya
MaiGugel
dah dpt warna cantik camtu,baru masuk semua yg dh blend td..tumis smp naik bau n garing
MaiGugel
Masuk gula,garam n renjiskan kicap dlm 5kali renjis..jgn byk sgt dulu..biar warna merah maroon.
MaiGugel
Masukkan ayam n masak lagi 10minit
MaiGugel
Siap..jgn makan terus lps masak..biar la dulu dlm stgh jam..mkn esok lg aduii sedapppnyerr..Selamat Mencuba
Kredit : Aisha Shukor (FB)
Previous
Next Post »
0 Komentar