
Ni seekor ayam yg dh dibersihkan n selawat,tos..kunyit garamkan xperlu byk sgt..cukup satu camca kecil garam n kunyit..

Panaskan minyak satu cawan..minyak mmg lebih sikit..nti nk guna utk tumis..goreng ayam xperlu garing..nk juicy2..angkat

Ok,disebabkan uolls xpnh rasa original nyer,sila ikut resepi ni sebiji2 ya..jgn tanya kenapa byk tu ok..ikut je..jgn degil..hihi..jgn risau..In Sha Allah jadi..sukatan utk seekor ayam..
1)Blend Cili kering segenggam..Bawang besar yg merah ya 6biji (byk bwg br sedap),bwg putih satu labu,halia sikittt je,hujung jari kelingking n belacan besar stgh ibu jari
2) Serai dititik-8btg
3)Daun kari 8tangkai-cuci n tos
4)Kicap tamin (renjis smp dpt warna mcm pic sy atas tu)
5)Gula 3sudu besar (jgn risau manis,sbb nti rasanye akn balance)
6)garam dua camca kecil

Minyak ayam td tu,gorengkan serai,sampai separa coklat

Masukkan daun kari smp garing (bkn hangus)..api sederhana ya

dah dpt warna cantik camtu,baru masuk semua yg dh blend td..tumis smp naik bau n garing

Masuk gula,garam n renjiskan kicap dlm 5kali renjis..jgn byk sgt dulu..biar warna merah maroon.

Masukkan ayam n masak lagi 10minit

Siap..jgn makan terus lps masak..biar la dulu dlm stgh jam..mkn esok lg aduii sedapppnyerr..Selamat Mencuba
Kredit : Aisha Shukor (FB)
0 Komentar