Resepi Satay Ayam

Admin 18:50
RESEPI SATAY AYAM Bahan-bahan: 1.5 kg- 1.6kg Daging Ayam beserta kulit ( dipotong dadu ) 1 ½ suudu besar Biji Ketumbar ( disangai dan dikisar ) 1 ½ sudu besar Jintan Manis ( disangai dan dikisar ) Segenggam Serai ( dipotong halus dan dikisar ) 1 sudu besar Serbuk Kunyit 10 biji Bawang Merah ( dikisar ) 500gm Gula ½ cawan Minyak Masak Lidi Satay secukupnya ( perlu direndam dalam air sebelum dicucuk pada daging ayam ) P/S: Resepi diatas boleh digandakan sekiranya ingin membuat dalam kuantiti yang banyak Cara membuat: 1.Daging ayam beserta kulit ayam yang telah dipotong dadu diletak dalam penapis biar seketika. 2.Kisar sekali bahan seperti biji ketumbar , jintan manis , serai dan bawang merah sehingga halus. 3.Marinate ayam yang telah dipotong dadu dengan bahan yang telah dikisar, masukkan gula , serbuk kunyit dan akhir sekali minyak masak, pastikkan daging ayam dimarinate sekata.Biar 30 minit dalam peti sejuk. 4.Cucuk daging ayam yang telah dimarinate ke lidi satay, anggaran 4-5 potongan dadu ayam bercampur kulit ayam dalam sebatang lidi satay.Cucuk sehingga selesai.Siap untuk dibakar…sebaiknya dengan kayu arang@charcoal..terbaik. 5.Sediakan minyak dan serai untuk disapu ke atas satay apabila dibakar, supaya aroma satay akan lebih wangi dan menyelerakan. 6.Jika nak bakar satay lambat lagi,packingkan satay dalam plastic 10 batang 1 plastik.dan simpan dalam freezer, bila hendakgunakan baru lah defrost.Selamat Mencuba! Satay ayam sedap dimakan dengan kuah kacang marbeles dan sambal garing, beserta potongan bawang merah , timun dan nasi impit.
0 Komentar